Generelle Vilkår
Generelle Vilkår
Artikkel 1 - Definisjoner
I disse vilkårene menes med: Angrerett: perioden der forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett; Forbruker: den fysiske personen som ikke handler i utøvelsen av yrke eller næring og inngår en fjernsalgskontrakt med næringsdrivende; Dag: kalenderdag; Varighetstransaksjon: en fjernsalgskontrakt angående en serie produkter og/eller tjenester, der leverings- og/eller kjøpsforpliktelsen er tidsbestemt; Varig dat bærer: ethvert middel som forbrukeren eller næringsdrivende gjør det mulig å lagre informasjon som er rettet mot dem personlig, på en måte som muliggjør fremtidig konsultasjon og uendret reproduksjon av den lagrede informasjonen; Angrerett: muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra fjernsalgskontrakten innen angrefristen; Næringsdrivende: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på avstand til forbrukere; Fjernsalgskontrakt: en avtale der, i forbindelse med et av næringsdrivende organisert system for fjernsalg av produkter og/eller tjenester, inngåelsen av avtalen skjer utelukkende ved bruk av en eller flere kommunikasjonsmetoder på avstand; Kommunikasjonsmetode på avstand: middel som kan brukes for å inngå en avtale uten at forbrukeren og næringsdrivende samtidig møtes i samme rom; Generelle Vilkår: de foreliggende generelle vilkårene for næringsdrivende.
Artikkel 2 - Angrerett
Forbrukeren har rett til å trekke seg fra kontrakten innen en angrefrist på 14 dager uten å oppgi noen grunn.
I løpet av angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med omhu.
Hvis forbrukeren benytter seg av sin angrerett, skal han returnere produktet med alle medfølgende tilbehør og, hvis mulig, i original stand, i henhold til rimelige instruksjoner fra næringsdrivende.
Artikkel 3 - Anvendelse
Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra næringsdrivende og for enhver inngått fjernsalgskontrakt og bestilling mellom næringsdrivende og forbruker. Før fjernsalgskontrakten inngås, blir teksten i disse generelle vilkårene gjort tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før fjernsalgskontrakten inngås bli angitt at de generelle vilkårene kan sees hos næringsdrivende, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt kostnadsfritt så snart som mulig. Hvis avtalen inngås elektronisk, kan teksten i disse generelle vilkårene, avvikende fra forrige ledd, før avtalen inngås, gjøres tilgjengelig for forbrukeren elektronisk på en måte som gjør det enkelt for forbrukeren å lagre dem på en varig dat bærer. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før avtalen inngås bli angitt hvor de generelle vilkårene kan leses elektronisk, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt elektronisk eller på annen måte kostnadsfritt. I tilfelle spesifikke produkt- eller tjenestevilkår også gjelder ved siden av disse generelle vilkårene, gjelder de andre leddene tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle motstridende generelle vilkår alltid påberope seg den bestemmelsen som er mest gunstig for ham. Hvis én eller flere bestemmelser i disse generelle vilkårene på et tidspunkt er helt eller delvis ugyldige eller blir kjent ugyldige, forblir avtalen og disse vilkårene ellers i kraft, og den aktuelle bestemmelsen vil i gjensidig enighet straks bli erstattet med en bestemmelse som i størst mulig grad nærmer seg formålet med den opprinnelige. Situasjoner som ikke er regulert i disse generelle vilkårene, skal vurderes "i ånden" av disse generelle vilkårene. Uklarheter om tolkningen eller innholdet av én eller flere bestemmelser i våre vilkår skal tolkes "i ånden" av disse generelle vilkårene.
Artikkel 4 - Tilbud
Hvis et tilbud har en begrenset gyldighetsperiode eller skjer under forutsetninger, vil dette tydelig bli oppgitt i tilbudet. Tilbudet er uforpliktende. Næringsdrivende har rett til å endre og tilpasse tilbudet. Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen er tilstrekkelig detaljert for å muliggjøre en god vurdering av tilbudet av forbrukeren. Hvis næringsdrivende bruker bilder, er disse en sannferdig fremstilling av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller åpenbare feil i tilbudet binder ikke næringsdrivende. Alle bilder, spesifikasjoner og opplysninger i tilbudet er indikasjoner og kan ikke gi grunnlag for erstatning eller oppheving av avtalen. Bilder av produkter er en sannferdig fremstilling av de tilbudte produktene. Næringsdrivende kan ikke garantere at de viste fargene samsvarer nøyaktig med de faktiske fargene på produktene. Hvert tilbud inneholder slik informasjon at forbrukeren klart kan se hvilke rettigheter og forpliktelser som er knyttet til aksept av tilbudet. Dette gjelder spesielt: eventuelle fraktkostnader; måten avtalen vil bli inngått på og hvilke handlinger som er nødvendige; om angrerett gjelder eller ikke; betalingsmetode, levering og gjennomføring av avtalen; tidsfrist for aksept av tilbudet, eller tidsrammen der næringsdrivende garanterer prisen; beløpet for kommunikasjon på avstand hvis kostnadene for bruk av kommunikasjonsmetoden beregnes på en annen basis enn den vanlige basisprisen for det brukte kommunikasjonsmidlet; om avtalen blir arkivert etter inngåelsen, og i så fall hvordan denne kan konsulteres av forbrukeren; måten forbrukeren kan kontrollere de opplysningene han har gitt i forbindelse med avtalen før avtalen inngås, og om ønskelig korrigere dem; eventuelle andre språk der, i tillegg til norsk, avtalen kan inngås; de etiske retningslinjene næringsdrivende har forpliktet seg til, og hvordan forbrukeren kan konsultere disse etiske retningslinjene elektronisk; og den minimale varigheten av fjernsalgskontrakten i tilfelle av en varighetstransaksjon. Valgfritt: tilgjengelige størrelser, farger, materialtyper.
Artikkel 5 - Avtalen
Avtalen inngås, med forbehold for det som er fastsatt i ledd 4, i det øyeblikk forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de vilkårene som er angitt. Hvis forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter næringsdrivende straks elektronisk mottakelsen av aksepten av tilbudet. Så lenge mottakelsen av denne aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren heve avtalen. Hvis avtalen inngås elektronisk, vil næringsdrivende treffe passende tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre den elektroniske overføringen av data, og sørge for et sikkert nettmiljø. Hvis forbrukeren kan betale elektronisk, vil næringsdrivende ta hensyn til passende sikkerhetstiltak. Næringsdrivende kan innen lovens rammer informere seg om forbrukeren kan oppfylle sine betalingsforpliktelser, samt alle fakta og faktorer som er relevante for en ansvarlig inngåelse av fjernsalgskontrakten. Hvis næringsdrivende har gode grunner til å ikke inngå avtalen basert på denne undersøkelsen, har han rett til å begrunnet avslå en bestilling eller forespørsel eller knytte spesielle betingelser til gjennomføringen. Næringsdrivende skal sammen med produktet eller tjenesten gi forbrukeren følgende informasjon, skriftlig eller på en slik måte at den kan lagres på en tilgjengelig måte på en varig dat bærer: a. besøksadressen til næringsdrivendes virksomhet hvor forbrukeren kan henvende seg med klager; b. betingelsene for hvordan og på hvilken måte forbrukeren kan benytte seg av angrerett, eller en klar melding om at angrerett ikke gjelder; c. informasjon om garantier og eksisterende service etter kjøpet; d. opplysningene nevnt i artikkel 4 ledd 3 i disse vilkårene, med mindre næringsdrivende allerede har gitt disse opplysningene til forbrukeren før gjennomføringen av avtalen; e. kravene for å si opp avtalen dersom avtalen har en varighet på mer enn ett år eller er av ubestemt varighet. I tilfelle av en varighetstransaksjon gjelder bestemmelsen i forrige ledd kun for første levering. Hver avtale inngås under forutsetning av tilstrekkelig tilgjengelighet av de aktuelle produktene.
Artikkel 6 - Angrerett
Ved fjernsalg har forbrukeren rett til å angre avtalen uten å oppgi noen grunn i løpet av en periode på 14 dager. Angrefristen begynner å løpe fra den dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av forbrukeren, som ikke er transportør, fysisk besitter produktet. I tilfelle avtalen gjelder flere produkter som forbrukeren bestiller i én ordre, men som blir levert separat, begynner angrerettperioden å løpe fra den dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av forbrukeren, som ikke er transportør, fysisk besitter det siste produktet. I tilfelle av avtaler om regelmessig levering av produkter i en viss periode, begynner angrerettperioden å løpe fra den dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av forbrukeren, som ikke er transportør, fysisk besitter det første produktet. For å kunne utøve angrerett, må forbrukeren informere næringsdrivende om sin beslutning om å angre avtalen i en utvetydig erklæring (f.eks. ved post, e-post eller telefon). Forbrukeren kan bruke den vedlagte angreskjemaet, men er ikke pålagt å gjøre det. For å overholde angrerettperioden, er det tilstrekkelig at forbrukeren sender sin kommunikasjon angående utøvelsen av angrerett før utløpet av angrefristen. Hvis forbrukeren angrer avtalen, skal næringsdrivende refundere forbrukeren alle betalinger som er mottatt fra forbrukeren, inkludert eventuelle leveringskostnader, uten ugrunnet opphold og senest innen 14 dager fra den dagen næringsdrivende ble informert om forbrukerens beslutning om å angre avtalen. Næringsdrivende bruker samme betalingsmiddel som forbrukeren brukte for den opprinnelige transaksjonen, med mindre forbrukeren uttrykkelig har avtalt noe annet. Næringsdrivende kan holde tilbake refunderingen til han har mottatt produktet, eller til forbrukeren har bevist at han har returnert produktet, avhengig av hva som skjer først. Forbrukeren må returnere produktet til næringsdrivende eller en autorisert representant uten ugrunnet opphold, og i alle fall senest innen 14 dager fra den dag forbrukeren informerte næringsdrivende om at han angret avtalen. Forbrukeren er i tide hvis han returnerer produktet før fristen på 14 dager er utløpt. Forbrukeren er ansvarlig for kostnadene ved returen. Forbrukeren er kun ansvarlig for verdiforringelsen av produktet som følge av håndtering av produktet utover det som er nødvendig for å fastslå arten, egenskapene og funksjonen til produktet. Hvis næringsdrivende ikke har informert forbrukeren om angrerett, har forbrukeren rett til å angre avtalen i opptil 12 måneder etter at angrerettperioden ellers ville ha utløpt. Forbrukeren kan fortsatt angre avtalen etter 12 måneder, men da vil angrerettperioden utløpe etter 14 dager etter at forbrukeren har mottatt de nødvendige opplysningene. I tilfelle av unntak fra angrerett, vil næringsdrivende klart informere forbrukeren om dette i tilbudet eller senest ved inngåelsen av avtalen. Unntak fra angrerett gjelder: a. produkter som er laget i henhold til spesifikasjonene til forbrukeren, b. produkter som har blitt tydelig personliggjort, c. produkter som kan forringes eller som har en begrenset holdbarhet, d. lukkede produkter som av hygieniske årsaker ikke kan returneres hvis de har blitt åpnet etter levering, e. produkter som etter levering, med tanke på deres art, er uatskillelige fra andre produkter.
Artikkel 7 - Priser
I løpet av den perioden som i tilbudet er oppgitt, kan prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke økes, med mindre det er lovfestede prisendringer (f.eks. endringer i moms). I motsetning til det forrige ledd kan næringsdrivende i sin prisliste tilby produkter eller tjenester hvis pris er underlagt svingninger i finansmarkedene og som næringsdrivende ikke har noen innflytelse på. Endringer i nevnte priser kan imidlertid kun påvirke tilbudene i den perioden der det er angitt. Alle priser er inkludert moms og eksklusiv eventuelle leveringskostnader, med mindre noe annet er oppgitt. Leveringskostnadene vil tydelig bli angitt i tilbudet eller på annen måte før inngåelse av avtalen. I tilfelle av avtaler med en viss varighet, gjelder prisene som nevnt i ledd 1 i forhold til den totale varigheten av avtalen.
Artikkel 8 - Betaling
Forbrukeren skal betale den angitte prisen for produktet eller tjenesten. Forbrukeren har plikt til å umiddelbart rapportere eventuelle unøyaktigheter i oppgitte betalingsdetaljer til næringsdrivende. I tilfelle av betalingsforsinkelse har næringsdrivende rett til å kreve rente i henhold til lovens bestemmelser, og har rett til å kreve eventuelle kostnader som er forbundet med inndrivelse, som klart er beskrevet for forbrukeren før avtalen inngås. I tilfelle av betalingsforsinkelse har næringsdrivende i tillegg rett til å heve avtalen etter en skriftlig påminnelse.
Artikkel 9 - Levering og utførelse
Næringsdrivende vil ta størst mulig forsiktighet når han mottar og utfører bestillinger av produkter. Leveringsadressen som er angitt av forbrukeren i bestillingen er retningsgivende. Med mindre annet er avtalt, skjer leveringen av produktene til forbrukeren innen 30 dager etter inngåelsen av avtalen. Hvis levering er umulig, eller hvis det tar lengre tid enn avtalt, vil forbrukeren bli informert om dette senest 30 dager etter at avtalen er inngått. Forbrukeren har i så fall rett til å heve avtalen uten kostnad og har krav på eventuelle erstatninger som er oppgitt i disse vilkårene. I tilfelle heving av avtalen vil næringsdrivende refundere forbrukeren innen 14 dager etter heving av avtalen. Næringsdrivende har også rett til å dele opp leveranser, med mindre det er åpenbart at det ikke er hensiktsmessig for forbrukeren. Risikoen for skade og/eller tap av produkter hviler på næringsdrivende inntil tidspunktet for levering til forbrukeren, med mindre annet er avtalt.
Artikkel 10 - Klager
Næringsdrivende har en tilstrekkelig klageordning og behandler klager i samsvar med denne klageordningen. Klager om kvaliteten på produktene eller utførelsen av tjenestene må gjøres umiddelbart etter oppdagelsen av mangler. Forbrukeren skal gi næringsdrivende skriftlig melding om klager.
Artikkel 11 - Ansvaret
Næringsdrivende er kun ansvarlig for skader dersom dette er et resultat av grov uaktsomhet eller forsettlig handling fra næringsdrivende eller hans ansatte. Næringsdrivende er aldri ansvarlig for indirekte skader, skader som oppstår på grunn av feil bruk eller skader som skyldes at forbrukeren ikke har overholdt betingelsene for avtalen. Skader som følge av produktfeil skal rapporteres til næringsdrivende innen rimelig tid etter at forbrukeren ble klar over skaden. Næringsdrivende er ikke ansvarlig for skader som oppstår i forbindelse med handlinger fra tredjepart, med mindre det er bevist at næringsdrivende har opptrådt grovt uaktsomt.
Artikkel 12 - Beskyttelse av personopplysninger
Næringsdrivende behandler personopplysninger i henhold til gjeldende personvernlovgivning. Detaljerte opplysninger om behandlingen av personopplysninger finner forbrukeren i personvernerklæringen.
Artikkel 13 - Tvister
Avtaler mellom næringsdrivende og forbrukeren omfattes utelukkende av norsk rett. I tilfelle av tvist vil næringsdrivende og forbrukeren først forsøke å løse tvisten i minnelighet. Hvis dette ikke er mulig, vil tvisten bli behandlet av de kompetente domstolene i Norge.
Artikkel 14 - Endringer i vilkårene
Næringsdrivende forbeholder seg retten til å endre eller supplere disse generelle vilkårene. Forbrukeren vil bli informert om dette på en hensiktsmessig måte.